Taal: Nederlands
Kosten: gratis

In deze live webinar werd door Kris Maerten een reeks pilootproeven besproken die op één locatie zijn uitgevoerd door het bedrijf InSitu Remediation Services Ltd. Deze proeven werden uitgevoerd om verschillende technieken te evalueren voor de in situ behandeling van grondwater verontreinigd met PFAS (per- en polyfluorhoudende verontreinigingen).

De pilootproeven omvatten het gebruik van twee chemische oxidantia: waterstofperoxide en natriumpersulfaat, alsook vier adsorbentia: actieve kool in poedervorm (PAC), colloïdale actieve kool (CAC) (ons PlumeStop-product), ionenuitwisselingshars (REI) en biochar.

Voor de onderzochte locatie werden vóór de behandeling verschillende PFAS in het grondwater gedetecteerd, met name PFDS, PFBA, PFPeA, PFHxA, PFHpA, PFOA, PFOS en PFNA met concentraties tot 18.000 ng/L voor PFPeA. Daarnaast is er ook verontreiniging vastgesteld met benzine en met MTBE/TBA. Zes reactieve permeabele zones (PRZ’s) werden gecreëerd in een ondiepe watervoerende laag. De resultaten van dit werk zijn gepubliceerd in Wiley’s Remediation: https://doi.org/10.1002/rem.21653

In aanvulling hierop werd een stand van zaken gegeven van de ervaringen die REGENESIS heeft op andere PFAS sites en werden een aantal toekomstige projecten en lopende academische studies gepresenteerd (in samenwerking met 3 universiteiten). Na de presentatie kunt u uw vragen stellen in een vraag-en-antwoordsessie.

De belangrijkste punten die in dit webinar werden behandeld:

• De verdeling van de reagentia over het volledige injecie-interval wordt vergeleken. Dit laat zien dat CAC en persulfaat het meest gelijkmatig zijn verdeeld.
• De aanzienlijke hoeveelheden PAC en Biochar die in het filterpakket van peilbuizen terechtkomen en hoe dit de resultaten kan beïnvloeden.
• Chemische oxidatie lijkt niet effectief op PFAS.
• PAC’s, REI’s en Biochar laten aanvankelijke verlagingen van concentraties zien, gevolgd door een doorbraak van de verontreiniging.
• Alleen de CAC laat een langdurige efficiëntie zien waarbij alle PFAS onder detectielimiet blijven tot minstens 550 dagen na toepassing.

 

Over de spreker:

Kris Maerten
Technical Manager, Europe | REGENESIS

Als Technical Manager heeft Kris de leiding over een team van ervaren milieukundig ingenieurs die instaan voor alle saneringsontwerpen met de producten van REGENESIS in Europe. Hij heeft zelf meer dan 2000 saneringsontwerpen gemaakt en is betrokken geweest in saneringswerken in een vijftiental landen in Europa en ook internationaal, zowel op het vlak van ontwerp en uitvoering, als evaluatie van de resultaten. Kris is ook District Manager voor de Benelux waar hij naast technisch verantwoordelijke ook commercieel verantwoordelijke is.

 

Over ons:
REGENESIS is een internationaal bedrijf dat gespecialiseerd is in producten voor in-situ bodemsaneringen. We hebben 25 jaar ervaring in de ontwikkeling en wereldwijde toepassing van producten die in de bodem geïnjecteerd worden voor de sanering van grondwaterverontreiniging.

Bekijk Webinar Opname