Taal: Nederlands
Kosten: gratis

In dit live webinar geeft Kris Maerten een update over het gebruik van colloïdale actieve kool (PlumeStop®, SourceStop®) voor de in-situ behandeling van met PFAS verontreinigd grondwater. Daarnaast deelt hij de resultaten van een vergelijkende duurzaamheidsstudie, uitgevoerd door Ramboll.

Aandacht wordt besteed aan de verspreiding van de PFAS in de bronzone, zowel in de onverzadigde zone als in de capillaire en verzadigde zone. Aan de hand van een casestudy wordt het belang van de capillaire zone aangetoond via een gedetailleerd bodemonderzoek. Ook wordt besproken hoe door de toepassing van PlumeStop de uitloging vanuit de capillaire zone naar het grondwater is stopgezet en wat de impact daarvan was op de grondwaterconcentraties.

De huidige aanpak met colloïdale actieve kool wordt omschreven als Gestimuleerde Attenuatie, een techniek die ondertussen in de VS al uitvoerig is besproken en waarop in deze webinar dieper wordt ingegaan.

PFAS-sanering richt zich momenteel vaak op extractie en verwijdering (ontgraving, P&T), wat een aanzienlijke koolstofvoetafdruk met zich meebrengt. Het in-situ gebruik van colloïdale actieve kool daarentegen verbruikt geen operationele energie, heeft geen onderhoud nodig en produceert geen  ex-situ afvalstromen, wat het een meer duurzame oplossing maakt.

Om deze duurzaamheid te kwantificeren, heeft adviesbureau Ramboll een uitgebreide studie uitgevoerd. Deze omvat:

  • Een levenscyclusanalyse (LCA) van het gebruikte materiaal.
  • Een vergelijkende analyse van de milieu-impact tussen een bestaande PlumeStop barrière op een commerciële luchthaven enerzijds en een alternatief ‘pump and treat’-systeem met twee verschillende filtratietechnieken anderzijds.
  • Een vergelijkende levenscycluskostenanalyse (LCCA) van de hierboven beschreven technieken
  • Een Tier 2-duurzaamheidsbeoordeling met behulp van het SURE-model van Ramboll, waarin 15 duurzaamheidsindicatoren zijn meegenomen.

In dit webinar wordt een korte beschrijving gegeven van deze beoordelingen en worden de resultaten getoond.

Deze webinar is bedoeld voor milieuadviseurs, milieukundig projectingenieurs, aannemers, probleemhouders, regelgevende instanties. Deelnemingscertificaten/attesten zullen worden verstrekt.

Over de spreker:

Kris Maerten
Technical Manager, Europe | REGENESIS

Als Technical Manager heeft Kris de leiding over een team van ervaren milieukundig ingenieurs die instaan voor alle saneringsontwerpen met de producten van REGENESIS in Europe. Hij heeft zelf meer dan 2000 saneringsontwerpen gemaakt en is betrokken geweest in saneringswerken in een vijftiental landen in Europa en ook internationaal, zowel op het vlak van ontwerp en uitvoering, als evaluatie van de resultaten. Kris is ook District Manager voor de Benelux waar hij naast technisch verantwoordelijke ook commercieel verantwoordelijke is.

 

Over ons:
REGENESIS is een internationaal bedrijf dat gespecialiseerd is in producten voor in-situ bodemsaneringen. We hebben 25 jaar ervaring in de ontwikkeling en wereldwijde toepassing van producten die in de bodem geïnjecteerd worden voor de sanering van grondwaterverontreiniging.

Bekijk Webinar Opname